น่าน……ไปได้เรื่อยๆ Nan….Continuous Part II

image

หลังจากไปเที่ยวน่านกับ Arambros ในตอนแรกแล้ว วันนี้มาเที่ยวต่อภาคสองกันครับ เราเริ่มต้นวันใหม่ของการเดินทางในน่านกันด้วยบรรยากาศพระอาทิตย์ขึ้นมาจากเหลี่ยมเขาหน้ารีสอร์ทที่เราพักและไปทานอาหารเช้าเพิ่มพลังก่อนที่จะตะลุยเที่ยวกันในวันนี้ครับ

After the first part, today we will continue bring you traveling in Nan Province. We welcomed the sun coming from the mountain in front of our resort and having breakfast before starting the new day.

DSC_6625

โปรแกรมเช้าวันนี้เราจะไปเที่ยวชมบ่อเกลือโบราณ บริเวณบ้านปอหลวง ที่นี่จัดว่าเป็นแหล่งเกลือสินเธาว์(ภูเขา) และยังคงมีการต้มเกลือเพื่อบริโภคและจำหน่ายในเมืองใกล้เคียง อย่างวันที่ผมไปเยี่ยมเยือนได้เจอคุณลุง คุณป้า กำลังเร่งมือผลิตเกลือให้ทันออเดอร์ที่มีการสั่งมาจากจังหวัดใกล้เคียงกันอย่างขมักเขม้น นอกจากนี้ในบริเวณหมู่บ้านก็มีการขายเกลือขัดผิว และผลิตภัณฑ์ที่แปรรูปจากเกลืออื่นๆ ให้นักท่องเที่ยวได้ซื้อติดไม้ติดมือเป็นของฝากกันครับ

Today we will visit ancient salt pit which still preserve the traditional method of salt making. We met with locals and they welcomed us to watch and take photo of their ancient process. They will boil the water from Salt pit until the water evaporate, leaving only dry salt and will pack and sell to nearby cities.

DSC_7642

DSC_7650

เสร็จจากการเยี่ยมชมบ่อเกลือ เรามุ่งหน้ากลับเส้นทางเดิมและจะเดินทางต่อไปยังดอยเสมอดาว แต่ระหว่างทางก็ยังแวะถ่ายภาพ โดยเฉพาะดอกเสี้ยวที่กำลังบาน แถมในตัวเมืองปัวก็มีดอกเหลืองอินเดีย(ไม่แน่ใจว่าถูกต้องไหมครับ) บานต้อนรับอีกด้วยครับ

After visiting ancient salt pits we heading to Doi Samerdao and we took a photo of beautiful flowers along the way.

DSC_6746

DSC_6771

เรามุ่งหน้าเดินทางไปยังดอยเสมอดาวตามการนำทางของ GPS กว่าจะไปถึงที่นั่นก็เรียกว่าเป็นเวลาใกล้เย็น และมาทราบจากทางเจ้าหน้าที่ที่เราจองเต้นท์ไว้ว่าบริเวณดอยเสมอดาว ไม่มีอาหารขายในตอนเย็น เดือดร้อนต้องขับรถเข้าไปยังบริเวณอุทยานแห่งชาติศรีน่านเพื่อซื้อมาม่าและน้ำดื่มสำหรับมื้อเย็นคืนนี้กัน

GPS leading us the way to Doi Samerdao and we reached there almost dinner time. We found that there are no food supply around our camping area since we need to prepare by ourselves. We decided to continue driving to National Park headquarter to buy some food and drink for tonight.

DSC_6803

หลังกลับมาจากการซื้อเสบียง เราก็กลับมาเก็บภาพผาหัวสิงห์ แลนด์มาร์กสำคัญของดอยเสมอดาว และก็รอเวลาเก็บภาพอาทิตย์ลับขอบฟ้าและกลางคืนก็รอหมุนดาวกันครับ

Hua Sing Cliff is a landmark of the place and in Doi Samerdao we can enjoy with beautiful sunrise, sunset, star gazing and morning mist.

DSC_6785

DSC_6841

DSC_7680

ดอยเสมอดาวนั้นตั้งอยู่ในเขตอุทยานแห่งชาติศรีน่าน ที่อยู่ห่างจากอำเภอนาน้อย 20 กิโลเมตร เดินทางโดยใช้ทางหลวงหมายเลข 1083 นาน้อย-ปางไฮ บริเวณดอยเสมอดาวไม่มีบ้านพักให้บริการ(แต่จะมีบริการภายในเขตอุทยานครับ) มีเพียงเต๊นท์ให้เช่าและห้องน้ำสำหรับบริการนักท่องเที่ยวครับ

Doi Samer Dao located in Sri Nan National Park away from Na Noi district 20 kilometres on highway 1083 Nanoi – Pang Hi. There is camp site area provided for tourist together with toilets and service of tents rental.

 

 

 

2 thoughts on “น่าน……ไปได้เรื่อยๆ Nan….Continuous Part II

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s