บ้านสุขาวดี Baan Sukhawadee

photo (16)

ใครขับรถผ่านไปผ่านมาบนถนนสุขุมวิทช่วงนาเกลือคงจะได้เห็นหมู่อาคารที่มีศิลปะการตกแต่งที่มีสีสันสวยงามสะดุดตา และคงสงสัยว่าเป็นสถานที่อะไร วันที่ Arambros จะพาไปรู้จักกับบ้านสุขาวดี ที่เปิดรับนักท่องเที่ยวทั้งชาวไทยและชาวต่างชาติ บ้านสุขาวดีสร้างขึ้นโดย ดร.ปัญญา โชติเทวัญ เพื่อที่จะแสดงถึงศักดิ์ศรีของคนไทย ในช่วงปี 2543 ซึ่งเป็นช่วงที่ประเทศไทยกำลังประสบวิกฤติทางเศรษฐกิจ

If you drive pass thru Sukhumvit Rd. along the way to Naklua area you will see attractive building and think that what is this place. Today we will introduce you Baan Sukhawadee , an attraction welcoming both locals and tourist. Baan Sukhawadee was built in 2000 by Dr.Panya Choititawan

DSC_1253

ความหมายของคำว่า สุขาวดี ก็คือ ความบริสุทธิ์ ความสุขและความมั่งคั่ง และสีของบ้านก็เป็นสีชมพูซึ่งเป็นสีแห่งความรัก จึงมีการนำคิวปิดเทพเจ้าแห่งความรักเป็นสัญลักษณ์ ส่วนสีฟ้าหมายถึงน้ำซึ่งถือว่าเป็นจุดกำเนิดเริ่มต้นของสิ่งมีชีวิตทุกอย่างบนโลก น้ำมีความสามารถปรับสภาพให้เข้าได้กับทุกสภาพแวดล้อม ถ้าคนเราสามารถที่จะปรับเปลี่ยนตัวเองให้เข้ากับสถานการณ์และสภาพแวดล้อมต่างๆได้ก็จำให้เรามีความสุขมากขึ้น

Sukhawadee means pureness-happiness-wealthiness. The color of building will be pink and blue. Pink means Love and symbol will be cupid. Blue means water. Water is a beginning of many lives. It can adjust its shape with any surrounding. If we can adjust ourselves in every situation occurring in this world. We will be able to live with happily.

DSC_1242

เมื่อท่านเข้ามาสู่ภายในตัวบ้านจะมีบริการรถกอล์ฟรับส่งไปยังอาคารภายในบริเวณทั้งหมด 3  จุดโดยเริ่มต้นที่อาคารโดมพระซึ่งสามารถเดินเชื่อไปยังอาคารพระแม่กวนอิม ซึ่งชั้นดาดฟ้าเป็นที่ประดิษฐานของพระแม่กวนอิม ปางประทานพรประทับบนมังกรซึ่งประดับด้วยอัญมณีล้ำค่า

Once you buy ticket and get into the area, there will be a golf cart service to bring you to 3 stops. The first stop will be at Buddha Dome which there is a connecting way to the Mai Building and Goddess of Mercy which the roof-deck enshrines the precious gemstone decorated image of the Goddess of Mercy standing on the dragon.

DSC_1235

จุดที่สองสำหรับรถกอล์ฟจะจอดที่ บริเวณ 12 นักษัต ก่อนที่พาไปยังจุดสุดท้ายที่ อาคารพุทธบารมี โดยอาคารนี้ใช้เวลาในการสร้างภายใน 1 ปีและตกแต่งภายในเพียง 30 วัน จากการร่วมแรงร่วมใจของคนสร้าง 2700 ชีวิต โดยภายในเป็นที่ประดิษฐานพระบรมสารีริกธาตุและมีห้องประชุมที่ใช้เป็นสถานที่ต้อนรับบุคคลสำคัญ

Second stop will be Yin-Yang Zone and final stop will be Buddha Baramee Conventional Hall. The construction of this building was in 2003 and took 1 year to finish the construction and another 30 days for interior decoration. The construction was made with love and harmony of 2,700 people. Moreover, this place is where of God Buddha’s Relics has been locating.

DSC_1246

DSC_1248

DSC_1257

การเดินทางไปเที่ยวบ้านสุขาวดีทำได้โดยง่าย ไม่ว่าจะเดินทางมาจากกรุงเทพหรือจากพัทยา ตามแผนที่ด้านล่างครับ

Travelling to Baan Sukhawadee is very easily both from Bangkok or Pattaya as attached map below

2007-11-22_FqH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s